Ik ben dol op de kracht en de veelzijdigheid van kleuren. Kleuren hebben effect op ons, zowel lichamelijk als mentaal. Maar behalve dat ze invloed uitoefenen op ons, schuilt er ook een enorme kwetsbaarheid in kleuren. Dat alles spreekt mij heel erg aan. Niet voor niets heet mijn bedrijf Het Kleurengebeuren. Sinds enkele maanden ben ik in opleiding tot kledingcoach en interieurstylist. In deze blog vertel ik jou graag wat meer over kleur.

Wie heeft er niet iets met kleur? Iedereen toch? Misschien houd jij alleen van zwart en/of wit wat technisch gezien geen kleuren zijn. Het zijn kleurtinten. Wit is licht, en zwart is min of meer het gebrek aan licht. Samen vormen ze grijs, eigenlijk ook niet echt een kleur, al hebben de meeste mensen deze kleur wel in hun interieur staan.

Wist je dat wij allemaal zo’n 10 miljoen kleuren kunnen waarnemen? Maar ook dat dit aantal maar een heel klein percentage is van het totaal van alle kleuren in het kleurenspectrum? De rest zien wij niet, of kunnen we niet meer onderscheiden van elkaar.

Voor een evenwichtig kleuradvies weeg ik diverse aspecten mee. Los van de persoonlijke kleurvoorkeuren van iemand, en daar kom ik zo op terug, spelen nog veel meer zaken een rol. Denk bijvoorbeeld aan het effect van kleurgebruik op een ruimte, je kunt een ruimte optisch vergroten, verkleinen, lager of juist hoger doen lijken. Ook kun je de functie van een ruimte benadrukken. Een juist kleuradvies, voor bijvoorbeeld een interieur, is dus behoorlijk complex. Zo spelen smaak, intuïtie, kennis en kunde een belangrijke rol in het restylen van een ruimte.

Sinds ik mijn bedrijf ben gestart ben ik wekelijks bezig met het geven van kleuradviezen. Ook maak ik regelmatig moodboards op interieurgebied en/of maak ik voor vriendinnen nieuwe kledingcombi’s op het gebied van kleur. Tijdens mijn opleiding ben ik erachter gekomen dat de kleuren die wij zien ontzettend afhankelijk zijn van het licht! Ik ben dus afhankelijk van de (stand van) de zon, net als een fotograaf! Elke kleur ziet er overdag weer anders uit dan wanneer je deze bij het invallen van de avond of nacht ziet. Eigenlijk sta ik daar nooit bij stil, maar mijn moodboard in de ochtend, gebaseerd op bijvoorbeeld een modefoto, ziet er heel anders uit wannneer ik hem 10 uur later maak bijvoorbeeld. Het licht dat er op valt bepaalt hoe wij de kleur ervaren.

Naast het effect van licht op kleuren, wist je misschien ook dat er een hele psychologie schuilt achter al die kleuren. Op een wat sombere thuiswerkdag trek je vast net als ik graag een grijs of zwarte joggingbroek aan met een slobbertrui in een nietszeggende kleur. Maar wat als je op zo’n moment nou zou kiezen voor een radijsrode trui en een broek met grafische print erop. Of een felgeel shirt op een gebloemde rok? Ondanks dat je je misschien niet direct in de woop-woop mood voelt, helpt het je wel als je je anders kleedt, en je jezelf vervolgens steeds weer tegenkomt in een raam of spiegel. Jezelf zien in kleur(en) heeft een positief effect op je gemoedstoestand. Fijn om te weten he, nu alleen nog doen. Probeer het eens! Ik heb het zelf aan den lijve ondervonden dus ga er lekker mee door, ook op die ik-heb-niets-te-doen dagen.

De afgelopen maanden heb ik heel wat (oefen)stijlconsulten gehad bij dames van allerlei rangen en standen. Wat me opviel toen ik begon was dat mijn smaak op de voorgrond trad tijdens het testen van de kleurdoeken. Ik wist soms van tevoren al, dit is een lelijke kleur dus die zal wel niet staan. Maar wat blijkt, je moet je smaak, je mening over bepaalde kleuren even uitzetten tijdens het advies. Ook jij voor de spiegel, anders trap je in de valkuil straks weer dezelfde kleuren aan te doen. Zonde als jij beter helderder of juist donkerder kunt hebben omdat je ogen en huid dan mooier uitkomen.

Ondanks die kennis over wat jou het mooiste staat vind ik het het belangrijkst dat jij je prettig voelt in je kleding, en kleuren aantrekt die bij jou passen. Stel dat jij alle kleuren in de kast hebt hangen, welke kleuren zou jij dan aantrekken? Ga je voor het kleurpalet waar je al lange tijd voor gaat, of kies je dan toch voor de verandering eens iets anders? Ik ben reuzebenieuwd! Tot de volgende keer!