Sinds ik de opleiding interieurstyling volg ben ik veel te weten gekomen over de achtergrond van kleur. Zo leerde ik in les 1 al over de diverse kleurcontrasten die er zijn.

Kleurcontrast is een term uit de beeldende kunst die aangeeft dat kleuren elkaar kunnen versterken of verzwakken door de invloed die zij bij waarneming op elkaar lijken te hebben. Johannes Itten ontwikkelde, in de twintigste eeuw, een kleurtheorie waar tegenwoordig nog steeds veel gebruik van wordt gemaakt. Volgens hem zijn er namelijk zeven kleurcontrasten te onderscheiden.

Een daarvan is het complementair contrast. Een contrast dat ik kennelijk veel toepas in onze woonkamer, ben ik achtergekomen na een aantal lessen Stijlenleer. Complementaire kleuren zijn kleuren, die tegenover elkaar liggen op de zogenaamde twaalfdelige kleurencirkel, ook bedacht door Itten. De letterlijke betekenis van complenteren is ‘aanvullen’. Zo contrasteren de kleuren die lijnrecht tegenover elkaar liggen in de kleurencirkel het meest met elkaar. Denk dan aan oranje tegenover blauw, rood tegenover groen en geel tegenover paars. Zo is onze koelkast helderrood en zijn de lampen boven de eettafel ernaast grasgroen. Onze loungebank is oranje, en de muur waar deze tegenaan staat spijkerbroekblauw. Echte complementaire kleurcontrasten dus.

 

 

Andersom kun je stellen dat de kleuren die naast elkaar liggen in de kleurencirkel harmonieus zijn, een voorbeeld hiervan zijn de kleuren: lichtgeel, okergeel en oranje. Andere voorbeelden van kleurcontrasten zijn een warm-koud contrast, een licht-donker contrast, een kwaliteitscontrast en een kleur-tegen-kleur contrast. Binnen iemands interieur kan er natuurlijk sprake zijn van meerdere kleurcontrasten. Maar stel dat je je huis wilt veranderen, en heel erg veel zwart-wit in huis hebt, wat valt onder het licht-donkercontrast, en je wilt meer kleur, liefst veel van dezelfde kleur, dan kan je bijvoorbeeld beter kiezen voor een kwaliteitscontrast, waarbij je naast 1 of 2 kleuren vooral veel speelt met de stralingskracht van diverse materialen (zoals bijvoorbeeld stoffen). Dan kun je een donkergroene velours bank prima voor een matgroen geverfde muur zetten, want het velours van de bank valt meer op dan de matte groene achtergrond.

Op die manier speel je dus met kleur en de kracht die kleur heeft. Ontzettend leuk om te zien, en misschien nog wel leuker om straks uit te mogen leggen – aan de hand van foto’s –Ā  aan klanten. De komende maanden ben ik dan ook druk bezig met het verzamelen van de beste kleuren, stalen en interieurfoto’s zodat ik straks een zo goed mogelijk beeld kan geven van hoe iets er uiteindelijk uit komt te zien. Hopelijk doe ik dat straks aan jou! šŸ™‚