Sinds enkele maanden ben ik mij aan het verdiepen in het minimalisme en hoe je je ontdoet van al je overbodige spullen. Ontspullen, het is dé hype van 2018. Je hebt vast wel eens gehoord van Marie Kondo en haar opruimmethode, het is helemaal van nu. Ik ervaar zelf al langer dat ik teveel spullen (lees: chaos) en dan met name teveel prullaria in huis heb. Hoe dat komt? Koopzucht, koopverslaving, gevoeligheid voor schreeuwende advertenties met daarin de aanbiedingen van de dag. Bij iedere verhuizing in de afgelopen 15 jaar sleepte ik weer tig dozen met me mee waarvan de inhoud het daglicht nog niet eens heeft gezien in het huis waar ik nu alweer 2,5 jaar woon.

Wat echt bij mij binnenkwam toen ik erover las in een van de boeken over minimalisme, is dat ik de zolderkamer in ons huurhuis (de grootste en lichtste kamer nota bene) eigenlijk enkel heb, en dus huur (!) om al onze spullen in op te kunnen slaan. Zelf kom ik er amper nog, ondanks het bureau in de hoek. Je struikelt namelijk over de tassen oude kleding van de kinderen, dozen met jeugdsentiment, stapels dvd’s en cd’s en wat al niet meer. Tegen de wand staan er inmiddels iets van zeven stellingkasten en nog is dat niet genoeg om al onze spullen in op te bergen. Mijn vriend en ik betalen dus huur voor die prachtige, grote, helder verlichte zolderkamer, zonder dat we er zelf plezier van hebben. Toen wist ik: het roer moet om.

Ontspullen geeft mij meer overzicht, duidelijkheid, rust en focus. Ik loop sinds ik begonnen met het wegdoen van ‘troep’ – want dat is het grotendeels – na iedere ontspulsessie met een grote glimlach op mijn gezicht door het huis. Omdat ik duurzaamheid, onderdeel van het minimalisme, hoog in het vaandel heb staan, doe ik alles wat ik niet meer gebruik, weg. En dan niet linea recta in de vuilnisbak, zeker niet als het nog in goede conditie verkeert, nee, ik zet het op Marktplaats. Van de 70 advertenties op Marktplaats ben ik in twee weken tijd naar 40 advertenties gegaan. De advertenties die goed worden bekeken maar waar niet direct op wordt geboden, verlaag ik na enkele dagen in prijs, net zolang tot dat ik niet anders kan dan het gratis aanbieden.

Ter illustratie: een smart tv van nog geen 3 jaar oud gaat uiteraard niet gratis weg, maar het gros, waar ik maximaal 1-2 tientjes voor kan krijgen, mag van mij gratis naar de liefhebber als er niet snel op geboden wordt. En reken maar dat mensen naar je toe komen als het gratis is. Soms kreeg ik er zelfs nog iets voor terug, in de vorm van een doosje bonbons of een fles wijn. (Hoe lief is dat?!) En de blijdschap die ontstaat werkt twee kanten op: Ik zie het nog voor me: sommigen reden helemaal bepakt en bezakt weer weg op hun gammele fiets en ik stond daar dan weer die grote glimlach op mijn gezicht omdat ik de ander blij had gemaakt en tegelijkertijd mijn huis weer een stukje leger was.

Tip (of stelregel eigenlijk): Alles wat je niet binnen een maand kwijtraakt (en niet al te veel waard is), geef je weg aan een bekende, bied je gratis aan op Marktplaats of op FB, gooi je in een kledingcontainer òf…. – als het echt niet anders kan – in de prullenbak. Ik moet zeggen, het ontspullen gaat mij steeds beter af! Straks hoop ik jou als ervaringsdeskundige (en nee, vergelijk mij alsjeblieft niet met een opruimgoeroe) praktische tips en adviezen te kunnen geven hoe ook jij meer rust en ruimte in je huis creëert door alleen datgene (van waarde) te laten staan wat jij nodig hebt om comfortabel te kunnen leven.

Echt mensen, ontspul je huis, het geeft zo’n ongelooflijk lekker gevoel! Mag ik jou hier straks ook mee helpen? Het is allemaal onderdeel van mijn interieuradvies, om van een chaotische ruimte of een volgepropt huis, waarin jij je niet (meer) thuis voelt, naar een echt thuis te gaan. Zoals jullie weten start ik vanaf maart met mijn interieuropleiding; het lijkt me dan erg leuk het geleerde alvast toe te passen in de praktijk (tegen gereduceerd tarief uiteraard!) Ik zal je de komende periode op de hoogte houden met waar ik sta, wat ik heb geleerd en waar ik alvast mee aan de slag kan en wil. Happy jij, happy ik!